Brugt IT frem for nyt? Her er fordelene og ulemperne

 

Står du, eller har du stået, i den situation, at du skal ud og investere i en ny computer, kan det være værd at overveje, om du skal købe brugt frem for nyt elektronik. Der er nemlig mange penge at spare, og derudover har købet af brugt IT også en stor indflydelse på vores miljø. Købet af brugt IT har dog både sine fordele og ulemper – dem tager vi et kig på her.

Fordele ved at købe brugt IT

Der er utroligt mange fordele som opvejer de små problemer, der kan være ved det at købe brugt. Brugtkøb kan både være en fordel for pengepungen såvel som miljøet, og overordnet set er der fire fordele ved at købe en brugt computer.

 

Spar penge

En af de helt logiske fordele ved at købe en brugt computer, er det faktum, at du har mulighed for at spare penge – mange penge. Hvor meget der kan spares afhænger af flere ting, heriblandt mærket, hvilken type IT der er tale om og hvilken stand det brugte er i.

Det er dog sikkert, at der altid er penge at spare, og typisk kan du spare helt op mod 50%, hvis du køber en brugt PC frem for en ny PC.

 

Teknologien kan følge med

Det kan godt være, at prisen er fordelagtig, men kan computeren leve op til de krav du har? I 95% af tilfældene er svaret til dette ja. Dette skyldes, at grundet den kraftige udvikling der har været inden for teknologi i de seneste 20 år, har teknologien langt overhalet behovet. De fleste computere der er 7-8 år gamle, lever stadig op til Microsoft Offices krav, og kan sagtens leve op til internetstandarder, således at du stadig kan få hurtigt internet, hvis du finder den optimale bredbåndsløsning.

Medmindre du skal bruge computeren til tunge computerspil, eller arbejder professionelt med videoredigering, kan du være rigtig godt stillet med en computer der har et par år på bagen.

 

Godt for miljøet

Den allervigtigste faktor for valget af at købe brugt er, at det er en enorm stor hjælp for miljøet. Det årlige forbrug af elektronisk affald er estimeret til omkring 50 millioner tons, og det elektroniske affald står for ca. 70% af vores giftige affaldsstoffer. Kun cirka 12% af det elektroniske affald bliver genbrugt, og en af måderne dette tal kan hæves på, er gennem genbrug.

Konsekvensen af denne miljøbelastning er katastrofal for miljøet, og hvis man kan formå at forlænge levetiden på elektronik gennem genbrug, kan man gøre en stor forskel både lokalt, men i sidste ende også globalt.

 

Sundt for helbredet

Kvaliteten af det brugte plastik og IT er ikke kun sundt for miljøet, men også for dit eget helbred. En computer er fyldt med forskellige kemikalier, og stoffer der damper af, når du bruger computeren. Niveauet af disse er eksponentielt faldende afhængigt af computerens levetid, og dermed bliver det sundere at have en computer, desto længere tid du har haft den.

 

Ulemper ved at købe brugt IT

For mange mennesker er det helt naturligt, at man blot køber elektronik fra nyt, og overvejer knapt at købe brugt elektronik. Årsagen til dette kan ligge i nogle af de ulemper der er ved at købe brugt.

 

Ældre computere bryder oftere sammen

Ældre computere bryder oftere sammen end nyere computere, hvilket er en helt naturlig tendens, eftersom det massive forbrug vi efterhånden har af vores computere, belaster dem over tid. En undersøgelse fra Consumer Reports har dog vist, at det gennemsnitlige nedbrud af computere efter tre års ejerskab ligger helt nede på 18%. Det vil sige, at kun cirka 18% af alle computere bryder sammen efter tre år, og det er et relativt lavt tal – især hvis du sørger for at have en forlænget forsikring.

 

Usikkerhed med købsbetingelser

For mange er dét at købe brugt opbundet på en masse usikkerhed. Har sælgeren kvitteringen? Har jeg garanti, hvis min computer går i stykker? Hvordan er kvaliteten? Det er klart, at der altid vil være en vis usikkerhed omkring brugte produkter, hvorfor det kan være en fordel at anvende en anerkendt forhandler.

Hos Refurb tilbyder man bedre købsbetingelser end ved køb af nyt. Man tilbyder, udover 14 dages returret og to års reklamation som man får ved køb af nyt IT, også et års garanti på alle produkter.

 

Batterilevetid

Et problem mange oplever med computere såvel som telefoner er, at batterilevetiden falder efter du har brugt enhederne i et stykke tid. Jo ældre enheden bliver, og jo mere du belaster batteriet, jo kortere bliver batterilevetiden naturligvis, og det er et problem for brugte enheder.

Heldigvis kan du sagtens gøre noget for at forbedre det, udover at købe et nyt batteri til din computer, hvilket du kan læse mere om her.

 

Flere og flere er begyndt at købe brugte computere frem for nye computere, og der er ingen tvivl om, at det er den rigtige løsning for miljøet – og for dig!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *