Børn og vold i computerspil

Der er blandede meninger omkring hvorvidt børn bør spille voldelige computerspil. Det er en gammel debat, som på mange måder kan dele vandene mellem forskere, og som altid kan skabe en debat henover aftensmaden.

Computerspil skærper børns moral

For knap et år siden meldte en forsker sig på banen med en ny vinkel, nemlig at voldelige computerspil snarere skærper børns moral, fremfor at gøre dem aggressive eller følelsesmæssigt afstumpede.

computergames

Undersøgelsen er lavet af forskere fra Michigan State University og University of Texas, og den er baseret på observationer og interview med 185 deltagere.

Forfatteren og professoren Matthew Grizzard udtaler:

 

“Rather than leading players to become less moral, this research suggests that violent video-game play may actually lead to increased moral sensitivity. This may, as it does in real life, provoke players to engage in voluntary behavior that benefits others.”.
Kilde.
 

Andre giver voldelige computerspil skylden for  skoleskyderier, og andre voldelige handlinger begået af børn. En nærliggende tanke, og en argumentation som ofte er blevet brugt i debatten.

 

Ny guidebog fra Medierådet

Multimedieforeningen har for nylig udgivet et hæfte, som rådgiver forældre omkring hvilke computerspil, der er passende til barnets alderstrin. Guiden kan findes her.

 

Den gennemsnitlige alder for personer der spiller computerspil er i dag 30 år, men der er også utrolig mange teenagere og mindre børn, som bruger adskillige timer foran skærmen hver dag, og det kan være svært at finde rundt i junglen af computerspil for forældrene.

 

Mange forældre er ikke klar over, at en lang række af spillene på markedet er målrettet til voksne personer.

 

Mange af spillende hentes direkte som downloads på nettet, og derfor kan det være særligt vanskeligt som forælder, at have kontrol med hvad der spilles på computeren.

 

Så det er vigtigt at have en god dialog løbende med sine børn omkring spil og vaner på nettet.

3 Comments

  1. Morten

    Jeg tror de fleste børn let kan skelne mellem spil og virkelighed, det er ikke meget anderledes end film, hvor vi alle drages ind i universer, hvor der træffes både etiske og uetiske valg.

  2. Morten Hyldgaard

    Jeg tror at man som barn er enormt påvirkelig. Eller det er man! Og selv spil kan give indtryk. Det er naivt at tro at spil og film ikke kan gøre langvarige indtryk, især i psykologiske spil hvor man i en særlig grad bliver draget ind i en helt bestemt måde at tænke på. Der sættes gang i de følelsesmæssige processer i hjernen, og de påvirker os gennem livet. De voksne må bære et ansvar, og undskyldningen om de ikke ved hvad det er holder ikke. Der må de tage ansvar og sætte sig ind i barnets interesser.

  3. Maria Fredgaard

    Jeg tænker det vigtigste må være, at man sætter sig sammen med barnet og bruger lidt tid på at sætte sig ind i spillet. Min lillebror har spillet super meget computer (Counter Strike) og har været tæt på at kunne leve af det, og han har nu udviklet sig meget fint 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *