5 Tips til en hurtigere computer

Ofte handler det ikke om at gøre sin computer hurtig, men at holde den hurtig. Når du starter med at bruge maskinen flyver den bare derudad, men over tiden kan den nemt blive langsom. Her finder du 5 gode tips til hvordan du kan få din computer op i gear igen.

1) Gør din computer ren.

At holde en computer kørende kræver konstant køling. Dette medfører at en computer er under konstant bombardering af støv, da der er en gennemstrømning af luft. Over længere perioder samles dette i store mængder i maskinen, hvilket sænker ydeevnen.

For at modarbejde dette, bør man med jævne mellemrum (hver 3-4 måned) blæse ens computer ren. Dette klares nemmest med trykluft.

På en stationær maskinen tages siden af, og indmaden blæses af eller støvsuges, så støvet samles op og fjernes.
På en bærbar maskine vil en nem og hurtigt løsning være at blæse trykluft ind i computerens blæser, dette i korte ”skud” så blæseren ikke drejer for hurtigt rundt i en længere periode.

En gennemført rengøring vil kræve at tastaturet tages af, og der også blæses herunder. Dette er dog kun for de mere teknisk anlagte.

fast-computer

2) Slet dine programmer rigtigt.

Når et program slettes, er det vigtigt, at man ikke blot sletter mappen og tænker ”Nu er det væk”. Alle programmer skal afinstalleres for at blive fjernet korrekt og sikre din maskine ikke bliver langsom.

Nedenstående klik sekvens leder dig til fjernelse af programmer (Windows), hvor du har en liste over alle installerede programmer, og du finder således blot det program du vil afinstallere her, og trykker fjern.
Startmenu > Kontrolpanel > Programmer > Fjern et program

3) Hav både antivirus og antimalware.

De fleste har allerede et Antivirus program, hvilket man altid skal have for at beskytte ens computer. Mange undlader dog Antimalware program. Malware kan give dig ekstra reklamer og toolbars, der sænker din maskines hastighed, og øger chancen for at få virus. Det er fx dette der er i spil, når din standard søgemaskine ikke længere er Google eller Bing.

Et program som Malwarebytes er gratis, og vil sikre dig mod Malware ved regelmæssige scanninger.

4) Opbevar store filmængder på en ekstern harddisk.

Den harddisk du har dit styresystem på (Windows) vil blive langsommere, jo mere du fylder den op. Derfor kan det øge din maskines hastighed betydeligt, hvis du opbevarer alle feriebillederne og familievideoerne på en ekstern harddisk.

På denne måde bibeholder din computer sin hastighed, og du har dine vigtige billeder og dokumenter, eksternt hvis maskinen skulle få problemer.

5) Geninstaller din maskine med jævne mellemrum.

Din computer vil med tiden blive langsommere, da en installation løbende vil blive langsommere, som en del af normalt brug af din maskine. Således bør du 1 gang om året lave en fuld geninstallation (formatering) af maskinen.

Hvis maskinen er købt hos os, vil dette gøres med ”system recovery > Avancerede gendannelsesmuligheder > Geninstaller Windows”. System recovery vil være at finde på skrivebordet.

Hvis maskinen er købt andetsteds, følger der normalt en guide til formatering med maskinen (ellers kan dette normalt findes købsstedets hjemmeside).

2 Comments

 1. Lars Jørgensen

  Jeg læser sidder og læser om råd til hurtig pc.
  Her står at det anbefales at en fuld geninstallation en gang imellem. Der står, at hvis det gøres med System recovery der, hvis maskinen er købt hos jer, findes på skrivebordet.
  Min maskine, denne som jeg skriver på, er købt hos jer i juli måned, men der findes ikke en sådan indretning på skrivebordet.
  Hvad gør jeg så, hvis jeg gerne vil lave en fuld geninstallation?

  • Refurb

   Hej Lars. Hvis du før har lavet en geninstallation af maskinen vil denne mulighed forsvinde fra skrivebordet. Så skal du i stedet tilgå den med nedenstående procedure:

   Under opstart – Tryk f8
   Vælg: Reparer systemet
   Vælg: Geninstaller Windows
   Følg geninstallations guiden.

   Hvis du ikke har denne mulighed, og ikke selv har installeret maskinen om manuelt, må du meget gerne kontakte os på mail@refurb.dk så vi kan finde ud af hvad problemet er 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *